Makaron z wędzonym łososiem i migdałami

Przepis pochodzi od Zu. To chyba jeden z moich ulubionych sposobów na makaron ze śmietanowym sosem.

makaron

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki (na 4 porcje):

paczka makaronu (500g) – spaghetti, tagliatelle, farfalle

400g śmietany 18%

200g wędzonego łososia

100g płatków migdałowych

łyżka masła

sól i pieprz

 

Sprzęt:

rondel, patelnia, garnek

 

Przygotowanie

Zagotuj w garnku wodę i przygotuj makaron.

W rondlu rozpuść łyżkę masła, a następnie na wolnym ogniu podgrzej śmietanę doprawioną pieprzem.

Łososia pokrój na niewielkie kawałki.

Rozgrzej patelnię i upraż migdały uważając, żeby się nie spaliły.

Dodaj łososia i 2/3 migdałów do śmietany, wymieszaj – w razie potrzeby można lekko dosolić, ale wędzony łosoś jest już słony.

Rozłóż makaron na talerze i rozdziel sos. Posyp pozostałymi migdałami.

 

 

Smacznego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s