Ciasto zwane „3 bit”

To ciasto często bywa nazywane „3 bit” – od popularnego batonika. Mnie jednak kojarzy się z czymś innym. Warstwa herbatników zalana gęstą masą kajmakową, znowu warstwa herbatników, masa budyniowa, jeszcze raz herbatniki na to dużo bitej śmietany obficie posypanej startą czekoladą, do tego kubek pysznej kawy i mamy smak słonecznego poranka 😉

1170862_10201904442037023_1218724725_n

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Składniki:

60 dużych herbatników (lub odpowiednio więcej małych)

mleko skondensowane słodzone 1 puszka (lub ew. gotowa masa kajmakowa)

500g śmietany kremówki 36%

500ml mleka

2 budynie śmietankowe z cukrem

50g cukru

1 tabliczka czekolady mlecznej

 

Sprzęt:

blender, tortownica – najlepiej kwadratowa, rondelek, garnek, naczynie do ubijania

 

Przygotowanie

Mleko skondensowane wsadzić do garnka (zamkniętą puszkę), zalać całkowicie wodą i gotować na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. W ten sposób powstaje kajmak. (Kajmak można przygotować wcześniej – nawet na kilka dni przed planowanym przygotowaniem ciasta)

Wyłożyć tortownicę warstwą herbatników.

Kajmak przełożyć do rondelka, dodać 100g śmietany – połączyć składniki gotując na wolnym ogniu. Przełożyć kajmak na warstwę herbatników rozprowadzając go równomiernie.

Wyłożyć na kajmak kolejną warstwę herbatników.

Z dwóch paczek budyniu i 500ml mleka przygotować masę budyniową (tak jak budyń, tylko z 1/2 ilości mleka). Przełożyć gotową masę na warstwę herbatników i przykryć kolejną warstwą. Odstawić do przestudzenia (na tyle, żeby bita śmietana nie spłynęła).

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć tabliczkę czekolady.

Pozostałą śmietankę (400g) ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Czekoladę posypać po bitej śmietanie. Włożyć do lodówki na minimum 2h (tak żeby herbatniki zmiękły).

1170961_10201904444197077_278978912_n

Smacznego.

Advertisements

One comment on “Ciasto zwane „3 bit”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s