Czekoladowa lasagne – bez pieczenia

Czekolada jest dobra na wszystko, a czekoladowa lasagne jest dobra podwójnie albo nawet potrójnie 🙂

lasagne.1

Czas przygotowania: ok. 25 minut 

Składniki:

Spód:

300g ciasteczek oreo (lub innych ciemnych z kremem)

1 łyżka masła

 

Warstwa kremowa:

serek mascarpone 250g

śmietana kremówka 36% – 200g

czekolada biała 100g

 

Warstwa „sosu”

kakaowa masa kajmakowa

4 łyżki śmietany 18%

 

Warstwa dekoracyjna

śmietana kremówka 200g

50g cukru

czekolada mleczna 100g (albo gorzka jeśli ktoś lubi)

 

Sprzęt:

blender, tortownica (moja raczej mała, jeśli jest większa trzeba zwiększyć ilość składników)

 

Przygotowanie

Spód:

Ciasteczka wrzucić do blendera i zmiksować (można je też ręcznie pokruszyć – tylko trzeba to zrobić bardzo dokładnie).

Dodać do masy jedną łyżkę stopionego masła. Masą wyłożyć dno tortownicy.

 

Warstwa kremowa:

Czekoladę rozpuścić w kompieli wodnej. Śmietanę ubić. Wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone i czekoladą. Wyłożyć na czekoladowy spód. Wsadzić do lodówki.

 

Warstwa „sosu”

Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać śmietanę i podgrzać, żeby zrobiła się nieco płynna. Ostudzić i wylać/wyłożyć na warstwę kremową. Wsadzić do lodówki

 

Warstwa dekoracyjna

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Wyłożyć na warstwę sosu. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach – posypać po bitej śmietanie. Włożyć do lodówki.

 

lasagne2

 

Przed podaniem schłodzić.

Smacznego.

 

Advertisements

One comment on “Czekoladowa lasagne – bez pieczenia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s