Krem pieczarkowy z migdałami

Zawsze bardzo lubiłam zupę pieczarkową. Najlepiej taką klasyczną z ziemniakami, zabielaną śmietaną. Jednak hitem tej zimy (świątecznym przebojem) okazał się krem pieczarkowy z migdałami.

krem pieczarkowy z migdałami

krem pieczarkowy z migdałami

Czas przygotowania: 10 minut + ok. 20 minut gotowania

 

Składniki:

pieczarki – 500g

serek topiony pieczarkowy – 100g

śmietana 18% – 100ml

woda -1l

kostka grzybowa – 1 sztuka

50g płatków migdałowych

sól

pieprz

 

Co jeszcze?

Garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, blender

 

Sposób przygotowania:

pieczarki obrać, umyć, pokroić na spore kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą. Dodać kostkę grzybową. Gotować ok. 20 minut. Dodać serek topiony. Zmiksować całość blenderem. Dodać śmiętanę cały czas mieszając (lub miksując), tak by się nie zważyła.

Płatki migdałowe wysypać na patelnię i posypać szczypta soli. Prażyć ok. 5 minut.

Prażonych płatków migdałowych używać jak grzanek.

 

Wartości odżywcze (na 1 porcję z 4):

Kalorie: 244

Białko: 11,5g

Węglowodany: 4,5g

Tłuszcz: 20g

Advertisements

3 comments on “Krem pieczarkowy z migdałami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s