Ekspresowy sernik na zimno

Ostatnio jest to moja ulubiona przekąska. Duża ilość białka i bardzo mało tłuszczu w jednej porcji, wyróżnia tę pozycję wśród innych deserów.

sernik na zimno
sernik na zimno

Czas przygotowania: 10 minut (plus ok. 60 minut w lodówce)

Składniki:
600 gram chudego białego sera
około 150 ml gorącej (przegotowanej) wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/kakao
aromat waniliowy/wanilia
słodzik

 
Co jeszcze?
4 miseczki
blender
szklanka
łyżeczka
 
Przygotowanie:
Ser zmiksuj wstępnie w blenderze. Wodę wlej do szklanki, rozpuść w niej żelatynę i słodzik – wlej do blendera. Dodaj aromat waniliowy. Miksuj do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Połowę masy przełóż (po równo) do miseczek. Do pozostałej masy dodaj 2 łyżeczki kawy/kakao i ponownie zmiksuj. Powstałą masę ułóż jako drugą warstwę w miseczkach.Odstaw do lodówki na ok. 60 minut.
Nożem oddziel boki sernika od miseczki, odwróć do góry dnem i przełóż na talerz. Smaczengo.
 
Wartości odżywcze na jedną porcję:
Kcal: 145
Białko: 30g
Węglowodany: 4g
Tłuszcz: 1g
 
Uwagi:
Do sernika można dodać: rodzynki, maliny, truskawki, czekoladę.
Dobrze smakuje posypany starta gorzką czekoladą albo z kawałkami czekolady zatopionymi w masie sernikowej. Czekoladę można też stopić i wykorzystać jako polewę.
Niedbający o linię mogą użyć cukru zamiast słodzika
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s