Raz w tygodniu pozwalam sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Dziś tym szaleństwem był pyszny tost z grillowanym kurczakiem, suszonymi pomidorami i orzechami nerkowca. Wszystko zapieczone z camembertem i podkręcone odrobiną kolendry. Zresztą – to takie zdrowe szaleństwo. Kurczak to w zasadzie tylko białko, suszone pomidory są bogactwem likopenu, który działa antyoksydacyjnie, orzechy nerkowca to w 45% jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zawierają też witaminy z grupy B i witaminę C, kolendra natomiast wspomaga trawienie, a poza tym jest po prostu bardzo smaczna 🙂
Czas przygotowania: 5 minut (plus grillowanie kurczaka)
Składniki:
Dwie kromki pieczywa tostowego (ja znalazłam razowe)
50g grillowanego kurczaka
3 plasterki camemberta
2 kawałki suszonego pomidora
Kilka orzechów nerkowca
Odrobina masła
Kilka łodyżek kolendry
Co jeszcze?
Toster/opiekacz, nóż, deska do krojenia.
Przygotowanie:
Na kromki pieczywa kładziemy odrobinę masła. Na jedną z kromek nakładamy camembert (tak, by pokryć całą kromkę). W drugiej warstwie układamy kurczaka i orzechy nerkowca. W ostatniej warstwie kładziemy suszone pomidory i kolendrę. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa i wstawiamy do opiekacza. Czekamy aż ser się rozpuści, a kromki lekko zarumienią. Można podawać z ketchupem.
Smacznego!
Wartości odżywcze:
Kalorie: 339
Białko: 23g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 33,5g
Tosty wyglądają naprawdę smakowicie 🙂
Wspaniałe tosty. Z chęcią spróbuję 😀
och tak! moje smaki! wspaniałe tosty !
Wypasione i jakże smaczne 🙂
Dzięki wszystkim 🙂 Naprawdę są smakowite. Samo wspomnienie śniadania poprawia mi nastrój.
Ależ mi ochoty na takiego cudnego, pożywnego tosta narobiłaś 🙂 I muszę przyznać, że wyjątkowo ładny Ci wyszedł 🙂