Krem z pomidorów z mozarellą

Krem z pomidorów to chyba najprosztsza zupa, jaką można zrobić. Pomidory zawierają wiele dobroczynnych składników. Po pierwsze są bogatym źródłem witaminy A, C i potasu. Znajdziemy w nich dużo karatenu i likopenu, które mają właściwości antyoksydacyjne. Do kremu z pomidorów dodaję też czosnek, o którego właściwościach jeszcze kiedyś napiszę coś więcej.

Tym razem wersja zupy na szybko.

krem z pomidorów

Czas przygotowania: 5 minut (plus 15 minut gotowania)

 

Składniki:
2 puszki pomidorów w puszce

3 ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego

Pieprz

Średnia kula mozarelli (ok. 125g)

 

Co jeszcze:

Garnek

Wyciskarka do czosnku

Blender

 

Przygotowanie:

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy pomidory, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie miksujemy zupę blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy pieprzu wedle uznania (w zależności od tego jak pikantne lubimy).

Mozarellę rozrywamy w dłoniach i układamy na dnie talerzy. Zalewamy pomidorowym kremem. Można udekorować świeżą bazylią.

Smacznego!

 

Wartości odżywcze na porcję (z podanych składników mamy 4 porcje):

Kalorie: 112

Białko: 8

Węglowodany: 7g

Tłuszcz: 5,5g

 

Uwagi:

Zamiast bazyli można użyć majeranku – smakuje równie wybornie.

Reklamy

2 comments on “Krem z pomidorów z mozarellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s