Pikantne paluchy razowe

paluchy razowe

Każdy lubi sobie od czasu do czasu coś pochrupać – chipsy, paluszki, krakersy. Ja polecam własnoręcznie zrobione paluchy z mąki żytniej razowej. Można je robić w wielu smakach (ja polecam paprykowe i ziołowe), można do nich dodać startego żółtego sera. Świetnie nadają się do humusu czy guacamole. Ponoć będą idealnie pasować do piwa (nie wiem, ale może wypróbuję).

 

Czas przygotowania: 10 minut (plus 20 minut pieczenie)

 

Składniki:

150g mąki żytniej razowej typ 2000

20ml oliwy z oliwek

50ml wody

Łyżeczka proszku do pieczenia

Łyżeczka soli

Łyżeczka pieprzu cayene lub ostrej papryki

 

Co jeszcze?

Miska

Papier do pieczenia

Blacha do pieczenia

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Składniki suche wrzuć do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel na ok. 10 części. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj wałeczki (nie za grube, by ciasto upiekło się też w środku).  Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Świetnie smakują chwilę po wyjęciu z piekarnika, jak i na drugi (a nawet trzeci) dzień.

 

Wartości odżywcze na 100g

Kalorie: 330

Białko: 7,5g

Tłuszcze: 7,5g

Węglowodany: 69g

 

Uwagi:

Do ciasta można dodać 50g. startego żółtego sera. Smakuje wyśmienicie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s