Imbirowy krem z dyni

Moje odkrycie ostatnich dni i miłość od pierwszego wejrzenia albo raczej spróbowania. Można jeść na dwa sposoby – z pestkami dyni albo bez pestek (bardzo mało kalorii). Ja polecam wersję z pestkami. Pestki dyni są bogatym źródłem magnezu i cynku, zawierają mnóstwo witaminy E, która między innymi opóźnia procesy starzenia i działa przeciwzapalnie. Pestki dyni zawierają sporo tłuszczy, są to jednak pełnowartościowe tłuszcze roślinne, tak zwanych niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które bezwzględnie musimy dostarczać wraz z pożywieniem, regulują one przemianę materii i są odpowiedzialne za prawidłowy stan skóry. Nie zapominajmy też o właściwościach imbiru, który między innymi: ułatwia trawienie, jest pomocny przy przeziębieniach, ma działanie odkażające, polepsza krążenie i ułatwia koncentrację.

imbirowy krem z dyni

imbirowy krem z dyni

Czas przygotowania: około 15 minut + 15 minut gotowania

Składniki:

1 kg dyni

60g świeżego imbiru

1 cebula

Pieprz czarny

Szczypta soli

Kolendra świeża

Pestki dyni (około 20g na porcję)

1,5 litra bulionu warzywnego/ewentualnie zagotować 1,5l wody i 2 kostki rosołowe

Co jeszcze?

Deska do krojenia

Nóż

Tarka

Miska

Patelnia teflonowa

Drewniana łyżka

Garnek

Blender

Przygotowanie:

Dynię myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (więcej imbiru, gdy chcemy zupę ostrzejszą, mniej gdy łagodniejszą). Cebulę kroimy w paski. Na patelnię wylewamy około 100 ml bulionu, wrzucamy cebulę i imbir i podsmażamy na małym ogniu, gdy cebula się zeszkli dodajemy dynię. Podsmażamy około 2 minuty. Resztę bulionu wlewamy do garnka, dodajemy tam podsmażoną dynię, cebulę i imbir. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Pestki dyni prażymy bez tłuszczu na patelni ze szczyptą soli. Świeżą kolendrę siekamy lub delikatnie drzemy listki.

Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy pestki dyni i kolendrę. Fani ostrego jedzenia mogą zupę posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Wartości odżywcze na porcję (z podanej ilości składników wychodzi 8 porcji):

Kalorie: 155

Białko: 7

Tłuszcz: 9,5

Węglowodany: 13,5

 

Wartości odżywcze dla porcji bez pestek dyni:

Kalorie: 43

Białko: 2

Tłuszcz: 0,5

Węglowodany: 9

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s