Humus – pasta z ciecierzycy

Hummus czyli pasta z ciecierzycy, to przysmak popularny w kuchni żydowskiej i arabskiej. Głównym składnikiem humusu  jest ciecierzyca (zwana też cieciorką lub grochem włoskim). Ciecierzyca zawiera sporo białka, witamin i minerałów, np. fosfor, potas, żelazo i większość witamin z grupy B.

 humus

Czas przygotowania: 10 minut (plus 12 godzin namaczania ciecierzycy oraz ok. godziny gotowania i ok. 2 godzin czekania aż wystygnie – ja moczę na noc, rano gotuję, a po południu przyrządzam)

 

Składniki:

200g ciecierzycy

50g sezamu

Łyżka oliwy

Pół limonki

3 ząbki czosnku

Sól

pieprz

Co jeszcze?

Garnek, blender, nóż

Przygotowanie:

Ciecierzycę wrzucamy do garnka i zalewamy obficie wodą. Zostawiamy na 12 godzin do namoczenia.

Namoczoną ciecierzycę delikatnie solimy i gotujemy w wodzie, w której się namaczała. Czekamy aż zmięknie (około godziny). Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Do blendera wsypujemy sezam i chwilę miksujemy. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę (ale nie wylewamy wody, w której się gotowała), czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemu do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli zamiast kremu uzyskujemy suchą papkę dodajemy trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę i ponownie przez chwilę miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z pitą, nachosami, paluchami razowymi, na chlebie albo po prostu wyjadamy łyżką z miski.

Smacznego!

Wartości odżywcze na 100g

Kalorie: 305

Białko: 20g

Tłuszcze: 9g

Węglowodany: 34g

About these ads

9 comments on “Humus – pasta z ciecierzycy

  1. proponuje sezam uprażyć na patelni, dopiero w młynku od kawy zmiksować, wychodzi pyszna pasta tahini, którą dodajemy m.in do humusu

  2. ja idę na łatwiznę i kupuję gotową cieciorkę w puszce no i mam z zagranicy Tahini czyli pastę sezamową, uwielbiam te potrawę.
    W razie niespodziewanych gości – danie w 5 minut z pieczywem…

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s