Suszone pomidory w oliwie

Domowej roboty suszone pomidory to coś po prostu wspaniałego! Nie będę się tu rozpływać nad walorami pomidorów (bo już to chyba kiedyś robiłam), dość wspomnieć, że suszone nie ustępują świeżym jeśli chodzi o zawartość minerałów.

Suszone pomidory w oliwie

Czas przygotowania: 15 minut + ok. 5-6 godzin suszenia

Składniki:

2,5kg podłużnych pomidorów

Sól

Bazylia

Oliwa

Czosnek

 

Co jeszcze?

Nóż, łyżka, blacha, papier do pieczenia, piekarnik, słoiki, rondelek.

 

Przygotowanie:

Pomidory przekroić na pół (wzdłuż). Ze środka można wyjąć gniazdo nasienne i pestki (ale nie trzeba). Ja z połowy wyjęłam a z połowy nie. Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na 2,5kg pomidorów potrzebowałam 2 blach. Pomidory posypać obficie solą i bazylią.

Wstawić do piekarnika (temperatura ok. 90 stopni z termoobiegiem) na ok 5-6 godzin.

Słoiki wyparzamy. Na dno każdego wsadzamy przekrojony na pół ząbek czosnku. W rondelku podgrzewamy oliwę (nie doprowadzamy do wrzenia). Oliwę ściągamy z ognia. Ususzone pomidory wkładamy do słoików (słoiki powinny byc zapełnione mniej więcej do 80% wysokości). Zalewamy pomidory oliwą. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy wieczkiem do dołu. Czekamy aż sie zawekują. Mogą stać w szafce nawet kilka miesięcy.

About these ads

2 comments on “Suszone pomidory w oliwie

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s